EĞİTİM
2.5.2024 11:19

Gençliğimiz ve Geleceğimiz

Mehmet Ali Kaya
Mehmet ALİ KAYA
Gençliğimiz ve Geleceğimiz

Gençlik damarı akıldan ziyade hissiyatı dinler. Bununla beraber hissiyatlarını dinlemeyen ve akıllarını çalıştıran, akıl ve ilim yolundan ayrılmayan gençler Allah katında en değerli insanlardır. Yüce Allah insanı ahiret hayatına hazırlanmak için dünyaya göndermiştir.

Peygamberimiz (asm) kıyamette müminlerden yedi grubun Arş’ın gölgesinde olacağı ve mahşerin dehşetinden korunacaklarını bize haber verir. Bunlardan biri de gençliğinde Allah’a ibadet eden ve beş vakit namazını kazaya bırakmadan kılan gençlerdir. (Buhari, Ezan, 36; Tirmizi, Zühd, 53.)

Malum Kur’an-ı Kerimde kendilerinden övgü ile bahsedilen ve yüce Allah’ın 309 sene uyutup zulümden kurtardığı ve uyandıkları zaman insanların öldükten sonra dirilmeleri konusunda şüphelerini giderip imanlarını artıran “Ashab-ı Kehf” de yedi gençten ibaretti. (Kehf Suresi, 18:13.)

Gençlik damarı akıldan ziyade hissiyatı dinler. Bununla beraber hissiyatlarını dinlemeyen ve akıllarını çalıştıran, akıl ve ilim yolundan ayrılmayan gençler Allah katında en değerli insanlardır. Yüce Allah insanı ahiret hayatına hazırlanmak için dünyaya göndermiştir. Dünya hayatında da insanın ilk 15 senesi hayata hazırlanma ve bunun için eğitim görme dönemi olduğundan onun hata ve günahlarını yazmaz ve sorumlu tutmaz. Ama cahil kalmalarından asla razı olmaz. Bunun için insanın temyiz yaşı olan 7 yaşı ile baliğ olduğu 14 – 15 yaşına kadar geçireceği 7 – 8 sene Eğitim dönemidir. Dünya ve ahiretine ait kendisine lazım olan bilgi ve becerileri edinmesi gerekir. Bunun için Peygamberimiz (asm) “İlim öğrenmek kadın erkek bütün insanlara farzdır” (İbn-i Mâce, Mukaddime, 17.) buyurur.  Metot olarak “Kolaylaştırın, zorlaştırmayın, müjdeleyin, nefret ettirmeyin” (Müslim, Talak, 3; İbn-i Mace, Mukaddime, 17.) prensibi ile hareket etmemizi tavsiye eder.

Bu tavsiyeler çerçevesinde Peygamberimizin (asm) gençlere verdiği değer ve gençlerin Peygamberimize (asm) sadakatleri ve İslam’a olan hizmetleri üzerinde duracağız. Bugünün gençleri yarının büyükleridir. Her 20 senede bir nesil değişir ve her 20 sene bir dönemdir. İlk 20 sene gençleri eğiten ikinci 20 senenin hakimi olur. Nitekim yüce Allah 100 senede dünyayı değiştirir ve yeni bir dönem başlatır. Bu değişim 20’şer senelik dönemler halinde olur. Nitekim 1890-1900 bir Jön Türkler dönemidir. 1907’de Hürriyet ve Meşrutiyetin ilanına sebep olmuş yeni bir dönem başlamıştır. 1907-1923 Osmanlı yıkılmış ve Cumhuriyet kurulmuştur. 1923-1945 CHP dönemidir. 1945-1960 DP dönemidir. 1960-1980 AP dönemidir. 1980-2000 ANAP dönemidir. 2002-2025 AKP dönemidir ve yeni bir dönemin başlangıcıdır. Bu dönemde Dindarlar ve Nurcular iyi bir imtihan veremedikleri için önümüzdeki dönemin inançsızların iktidarını ve ehl-i imana büyük baskısını görme ihtimali olabilir. Şayet bugünden itibaren gençlere yönelik çalışma yapılmazsa gelecek 40 seneyi kaybetme ihtimali vardır. “Nereden çıkarıyorsunuz?” derseniz “Tarih tekerrürden ibarettir.” Akıl için yol birdir. Akıllı geçmişten geleceği, olmuştan olacağı çıkarabilen ve geleceği gören kişi demektir.

Youtube Kanalıma Abone Olun!

Düzenli olarak paylaştığımız videoları kaçırmayın.

Abone Ol