
Zübeyir Gündüzalp “Davasını ifade eden kazanır” demiştir. 1970’den sonra Nur Talebeleri Risale-i Nurların iman ve Kur’an hakikatlerini, içtimai ve siyasi fikirlerini yayınlamak amacı ile Risale-i Nurların matbaalarda neşredilmesi yanında İttihad ve Yeni Asya Gazetesi, Köprü, Bizim Aile, Can Kardeş ve Genç Yorum gibi dergiler ve benzeri neşir vasıtaları ile yayınlanmaya başlamıştır.
Risale-i Nur hizmetinin hizmet dönemleri ve aşamaların vardır.
Birinci devre Risale-i Nur’un telif safhası: 1927-1950 yılları.
İkinci devre Risale-i Nurların matbaalarda basılması: 1950-1960 yılları arasında Bediüzzaman Said Nursi’nin hayatında matbaalarda Latin Harfleri ile basılmıştır.
Üçüncü devre Risale-i Nurların neşri ve resmen neşredilmesi dönemidir. Bu da 1960-1990 yıllarını kapsar. 1990’dan sonra Risale-i Nurlar matbaalarda serbest basılmaya ve devletin resmî kütüphanelerine konulmaya başlamıştır.
**
1970’den sonra Nur Talebeleri Risale-i Nurların iman ve Kur’an hakikatlerini, içtimai ve siyasi fikirlerini yayınlamak amacı ile Risale-i Nurların matbaalarda neşredilmesi yanında İttihad ve Yeni Asya Gazetesi, Köprü, Bizim Aile, Can Kardeş ve Genç Yorum gibi dergiler ve benzeri neşir vasıtaları ile yayınlanmaya başlamıştır.
Zübeyir Gündüzalp “Davasını ifade eden kazanır” demiştir. Davayı ifade etmek için ifade vasıtalarını kullanmak gerekir. Bediüzzaman gazeteler için “Nâşir-i Efkâr” demiştir. Fikrin var ama gazeten yoksa fikrini yayamaz, duyuramaz ve öğretemezsiniz.
**
Risale-i Nur Talebeleri Risale-i Nurun hakikatlerini yaymak amacı ile daha Bediüzzaman’ın hayatında gazete ve dergiler çıkarmaya başlamışlardır. Vefatından sonra da çeşitli illerde “İhlas” “Uhuvvet” “Bediü’l-Beyan” “Bediüzzaman” “Büyük Cihad” gibi gazeteler çıkarmışlardır.
1968 yılında haftalık “İttihad” mecmuasını ve 21 Şubat 1970 tarihinden itibaren de “Yeni Asya” gazetesini çıkarmaya başlamışlardır. Yeni Asya Gazete’sinin Zübeyir Gündüzalp tarafından çıkarılmasının sebebi Risale-i Nurun hayat-ı içtimaiye ve siyasiyeye bakan efkarını neşretmekti. Haftalık İttihat Dergisi dini siyasete alet etmeye çalışan ve Milli Nizam partisine sempatisi olan ve 16. Dönem (1977) Urfa Milli Selamet Partisi Milletvekili seçilen Salih Özcan’ın etkisinde olduğu için Zübeyir Gündüzalp Yeni Asya Gazetesini çıkararak haftalık İttihat Dergisinin yayınına son vermiştir.
Zübeyir Gündüzalp’in amacı Risale-i Nur Talebelerini “Siyasal İslam” çizgisine çekerek siyasete alet etmek isteyenlerin oyununa gelmemek ve Bediüzzaman’ın “Menfi siyasetten uzak durun!” emrine itaat etmek içindi. Çünkü din adına parti kurma çalışmalarında aktif rol alanlar Salih Özcan, Hüsamettin Akmumcu ve Tevfik Paksu gibi Nur Talebeleri ile yakından ilgili olanlardı. Zübeyir Gündüzalp Bediüzzaman’ı ve Risale-i Nur talebelerin siyasete alet edip istismar etmelerinden kurtarmak için çok çalıştı ve yanlışlığını anlatarak siyasetten uzak tuttu.
Ayrıca Bediüzzaman’ın sadık hizmetkarları olan Bayram Yüksel, Mustafa Sungur, Tahir Mutlu, Mehmet Fırıncı, Mehmet Emin Birinci, Hulusi Yahyagil gibi ileri gelen ağabeyler ile “Meşveret” ederek “Yeni Asya” gazetesini çıkarmış ve başına da Mehmet Kutlular’ı getirmiştir.
**
Yeni Asya’nın Temel Yayın İlkeleri
1. Risale-i Nurun iman ve Kur’an hakikatlerini neşretmek,
2. Risale-i Nurun siyasi ve içtimai efkarı olan Hürriyet, Meşveret, Demokratlık, İttihad-ı İslam, Uhuvvet-i İslamiye, Avrupa ve Sulh-u Umumi fikirlerini ilan etmek.
3. “Asya’nın bahtının miftahı meşveret ve şuradır” prensibini esas almak.
4. Risale-i Nur Talebelerini menfi siyasetten, siyasetli cemaatlerden uzak tutmak.
5. Bediüzzaman’ı ve Risale-i Nurları siyasilerin istismarlarından kurtarmak ve siyasete alet ettirmemektir.