top of page
  • Yazarın fotoğrafıM. Ali KAYA

İMANDAN SONRA: NAMAZ

Güncelleme tarihi: 20 Mar 2021

M. Ali KAYA

"Kainatta en yüksek hakikat imandır; imandan sonra namaz gelir.”

(Bediüzzaman)

Peygamberimiz (asm) sahabelere sordu: “Birinizin kapısının önünden bir nehir aksa ve her gün beş defa o nehre girip yıkansanız, sizde kirden eser kalır mı?” Sahabeler “Kalmaz ya Resulallah!” dediler. Peygamberimiz (asm) “İşte beş vakit namaz böyledir. Yüce Allah namaz sayesinde günahlarınızı siler temizler” (Buhari, Salat, 114.) buyurdular.


Evet, namaz maddi ve manevi temizliktir. Zira namaz için abdest alan günde beş defa elini, yüzünü ve ayaklarını yıkamaktadır. Tevbe ve istiğfar ile manen temizlenir.

Namaz; duadır, münacattır ve zikirdir. Peygamberimiz (asm) “Namaz kılan Rabbi ile münacat halindedir” (Buhari, Salat, 116.) buyurmuşlardır.


Namaz kalp ve ruhun gıdasıdır. Bediüzzaman hazretleri “Nihayetsiz teessürat ve elemlere maruz ve müptelâ ve nihayetsiz telezzüzâta ve emellere meftun ve pürsevdâ bir kalbin kût ve kuvveti, her şeye kadir bir Rahîm-i Kerîmin kapısını niyaz ile çalmakla elde edilebilir.” (Sözler, 251.) buyurur.


Namaz insanı kötülüklerden alıkor. Nitekim yüce Allah “Namaz insanı kötülüklerden alıkor” (Ankebût, 29:45.) buyurmuştur.


Yüce Allah “Mü’minler kurtuluşa ermişlerdir. Onlar namazlarını huşû ile vaktinde kılarlar ve onlar boş şeylerden uzak dururlar” (Mü’minûn, 23:1-3.) buyurur. Peygamberimiz (asm) “Cenâb-ı Hak günde beş vakit namazı farz kılmıştır. Kim güzelce abdest alır, namazını vaktide eda eder, şartlarına ve adabına riayet eder kılarsa Allah onu affedeceğini vaad etmiştir. Bunu yapmayana Allah’ın vaadi yoktur, dilerse affeder, dilerse azap eder” (Ebu Davud, Salat, 8.) buyurdular.


Evet, “Namazın manası Cenâb-ı Hakkı tesbih ve tazim ve şükürdür. Yani, celâline karşı kavlen ve fiilen ‘Sübhânallah’ deyip takdis etmek; hem kemâline karşı lafzen ve amelen ‘Allahü Ekber’ deyip tâzim etmek; hem cemâline karşı ‘Elhamdü Lillah’ deyip şükretmektir. Demek tesbih, tekbir ve hamd namazın çekirdekleri hükmündedir.” (Sözler, 37.)

40 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page