M. Ali KAYA
MÜSLÜMANIN AHLAKI
Güncelleme tarihi: 20 Mar 2021
M. ALİ KAYA

İmanın kemalinden kaynaklanan güzel ahlakı bize emreden yüce Allah’a hamdolsun. Allah mü’minlerin amellerini mizanda tarttığı zaman en fazla sevabı güzel halka verdiğini haber veren ve güzel ahlakın semeresinin cennetlerde yüce mevkiler olduğunu söyleyen Peygamberimize (asm) selâtü selam olsun.
Ben şehadet ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur; Hz. Muhammed (asm) Onun abdi ve resulüdür. O Resul-i Ekrem (asm) insanların ahlakça en mükemmel olanı, edeb ve şerefte en yücelerde bulunanıdır ki yüce Allah Kur’ân-ı Kerimde onu methederek “Muhakkak Sen en güzel ahlak üzeresin” (Kalem, 68:4.) buyurmuştur. Allah birine güzel demişse başkasının bu konuda bir şey söylemesine imkân var mıdır?
Müslüman hayatı ile İslam’ı yaşar, lisan-ı haliyle de İslam’ı anlatır. Konuştuğu zaman doğruyu söyler, söz verince sözünde durur, kendisine bir şey emanet edilince asla hıyanet etmez. İnsanların güvenini kazanır, haramlardan sakınır, farzları yerine getirir ve herkese güven verir. Yanlış yaptığı ve hata ettiği zaman özür diler, günah işlediği zaman hemen tevbe ve istiğfar eder.
Bediüzzaman Said Nursi hazretleri “Eğer biz ahlâkı-ı İslamiyenin ve hakâık-ı imaniyenin kemalatını ef’âlimizle izhar etsek, sair dinlerin tabileri cemaatlerle İslamiyete gireceklerdir” buyurur. Atalarımız “Lisan-ı hal lisan-ı kalden daha fasihitir” demişlerdir.
Güzel ahlak, güvenilir ve itimat edilir faydalı insan olmak Allah’ın emri, Resulullah’ın da en önemli sünnetidir. Peygamberin (asm) sünnetine ittiba etmek demek güzel ahlakına uymak ve onun gibi olmaya çalışmak demektir.
Yüce Allah bize Resulullah’ın sünneti olan ahlakına uymayı nasip etsin. Biz niyet eder ve onun gibi olmayı Allah’tan istersek Allah elbette niyetimiz ve ihlasımız derecesinde bize yardımcı olacaktır.
Allah’ın yardımı bizim niyetimize ve ihlasımıza ve istememize bağlıdır.